15 липня 2019
Які марки нержавіючої сталі варто розглядати при виборі огородження?

При виборі марки нержавіючої сталі для огороджень необхідно враховувати зовнішні умови, в яких буде експлуатуватися дана сталь. З моменту винаходу нержавіючого сплаву було винайдено безліч марок, тому для рядового споживача даний вибір може здатися досить складним. У реальному житті все набагато простіше.


Дещо пізніше були винайдені складноліговані сплави, які містять у своєму складі корисні добавки таких елементів, як нікель, молібден, титан, ніобій та інше.

Найпростіша марка нержавіючої сталі називається AISI 201 (аналог сталі 12Х15Г9НД) і вона у своїй структурі містить лише 15% хрому, що дозволяє виробам з неї виконувати елементарні функції захисту від корозії. Огородження з такої сталі експлуатуються всередині приміщень, де вони не стикаються з водою, кислотами, лугами. Як повідомляють деякі спеціалізовані джерела, дана сталь має помірну міцність і чудову здатність до деформування, легко піддається куванню, штампуванню та висадженню, що важливо в даному аспекті. При цьому вона досить легко зварюється дуговим зварюванням і не утворює при цьому тріщин. У свою чергу, не рекомендується застосування таких огороджень при динамічних навантаженнях і температурах вище 760°С. Низька собівартість марки AISI 201 у порівнянні з іншими складнолігованими сталями є ключовою перевагою при співвідношенні ціна-якість.


перила з нержавіючої сталі AISI 201


Поряд із сталлю марки AISI 201 може застосовуватися сталь марки AISI 430 (аналог сталі 08Х17), їх експлуатаційні та споживчі характеристики дуже схожі.

Для перил на сходи на вулиці та вологих приміщень нині застосовується складнолігована марка сталі AISI 304 (аналог сталі 12Х18Н10Т), яка у своїй структурі крім хрому містить ще й 10% нікелю. Саме такий процентний зміст цих двох лігуючих елементів надає їй, по суті, унікальних споживчих властивостей. До того ж ця сталь немагнітна.


Завдяки високому вмісту нікелю у виробах, виготовлених із цієї сталі, корозійна стійкість даних огороджень у кілька разів вища, ніж у AISI 201. Внаслідок цього сталь може експлуатуватися у вологих та слабкоагресивних середовищах. Механічні властивості у неї також вищі порівняно з хромистою сталлю. Єдиний недолік цієї марки сталі – її вартість. У порівнянні з AISI 201 її вартість приблизно в 3 рази вища.

Якщо проектований об’єкт перебуває у зоні постійного впливу сильноагресивних середовищ, біля моря, у басейнах, на допомогу приходить сталь марки AISI 316 (аналог стали 03Х17Н14М3). Дана сталь, крім хрому та нікелю, має у своїй структурі ще й молібден, який надає їй кислотостійких властивостей. Саме з цієї сталі виготовляють цистерни для нафтопродуктів, а також реактори на хімічних та нафтопереробних заводах. При цьому відмінні пластичні властивості, хороша зварюваність, висока міцність дозволяють застосовувати її в тих областях, де застосування сталей AISI 201 і AISI 304 було неможливо. Варто відзначити, що дана сталь дорожча за AISI 304 приблизно на 40%.


перила із сталі AISI 304

Розповісти друзям:
Будьте в курсі подій!
Отримуйте своєчасно інформацію про знижки та акції компанії, читайте свіжі новини зі світу автомобілів

Новости компании